Ademhalingstherapie

Ademhaling is een systeem dat van zelf werkt, zolang we ons er niet mee bemoeien! Een ontregelde ademhaling kan o.a. zorgen voor hartkloppingen, duizelingen, hyperventilatie, druk op de borst, pijn naast de ribben, angst, spierpijn, maag- en darmklachten, tintelingen in armen/handen, verhoogde bloeddruk en problemen met gewichtsbeheersing. Stress/angst is de belangrijkste factor, daarnaast kunnen ook buik- en rugoperaties schuldig zijn aan een slecht functionerende ademhaling. Verklevingen t.g.v. operatiewonden kunnen het functioneren van buikademhaling ernstig verstoren.

Een normale ademhalingsfrequentie zit tussen de 6 en 12 ademhalingen per minuut. Een slechte ademhalingstechniek laat vaak wel 20 herhalingen of meer zien. Als we ontspannen ademhalen komt er ongeveer 5 liter lucht per minuut naar binnen. Bij een verkeerde ademhaling halen we misschien wel 14 liter lucht per minuut naar binnen. We krijgen dan een hoog zuurstofgehalte in het bloed, maar verliezen per uitademing teveel koolzuurgas.

Koolzuurgas stimuleert de afgifte van zuurstof uit het bloed naar de lichaamscellen. Ademen we te veel koolzuurgas uit dan bereikt te weinig zuurstof de hersenen waardoor de hersenen minder goed doorbloed worden(Kan oplopen tot 40% vermindering zuurstof). In veel gevallen voelt men zich dan licht in het hoofd of duizelig. Dit roept vaak een paniekreactie op, waardoor er nog sneller wordt geademd en een hyperventilatie aanval kan uitlokken.

Is je ademhaling, door stress/angst, echt helemaal van slag dan kan alleen een goede begeleiding een reset geven aan je body/mind. De stress/angst oorzaak moet dan zoveel mogelijk worden weggenomen. Ligt de oorzaak bij littekenverklevingen, dan is het zaak deze ook zoveel mogelijk los te laten maken. Als de ademhalingsspieren dan niet meer worden belmmerd, is het zaak om weer een normale ademhaling aan te leren. Pas als je ademhaling gedurende langere periode normaal is, zullen de meeste klachten verdwijnen. Een verkeerde ademhaling staat nooit op zichzelf, er is altijd een achterliggende oorzaak aanwezig.